The boOobs…

dagens

TIPS:

Kolla brösten.

936168_523571971033450_1081135594_n

Foto: Jonas Mattsson Korsett: Viola Lahger

Nej, nu menade jag givetvis inte att ni skulle kolla på mina bröst på bilden här;) utan det jag menar är att du skall kolla dina.

To be perfectly honest så har jag varit smått livrädd för att kolla mina bröst, att känna igenom dem riktigt ordentligt. LIVRÄDD för att hitta den där lilla knölen man inte känner igen och gå och kolla upp och vara inne i den svängen.. Detta har såklart att göra med att min mamma hittade den där knölen och att det visade sig att även om man opererade bort hela bröstet så gick det inte att hindra cancerns framfart för gott. Men faktum är att ju tidigare du upptäcker en förändring desto större goda chanser har du, och tro mig; dom goda chanserna vill man ta.

Jag har påbörjat genomkollningar i duschen, detta har oftast avslutats med svindel och yrsel. Jag är rädd. Och jag vill inte vara rädd. Såklart. Så för några månader sedan gick jag till doktorn och bad om en remiss till mammografi. Remissen kom och i förrgår var det dags. Jag var nog inte riktigt medveten om hur orolig jag har varit för den mammografin. Canceravdelningen på Sahlgrenska har jag liksom inte varit på sedan min mamma dog. Det kändes.

Men nu har jag alltså gjort en mammografi, vanligtvis blir man kallad när man är 40 år men eftersom mamma hade cancer fick jag göra det nu ändå. Och jag kan börja med att säga till er som är oroliga att det skall göra ont att göra en mammografi; det gör det inte. Det är inte världens behagligaste och skönaste sak, man pressar ju ihop bröstet, men inte alls lika mycket och hårt som jag trodde (ibland ifrågasätter jag mina tankar; hur trodde jag ens att det var möjligt att bröstet skulle kunna bli så platt som jag befarade??) och det går fort, så var inte orolig för själva proceduren. Efter mammografin fick jag också göra ett ultraljud på brösten, man har ju en hel del körtlar i brösten så det är en för-säkerhets-skull-procedur. Efter undersökningarna bröt jag ihop i undersökningsrummet, alla resultat var positiva; det fanns inget dumt i brösten, men all anspänning och att ens vara där blev liksom för mycket.

Men det såg alltså bra ut, det finns ingen cancer i mig.

Och sköterskan sa en bra sak; att jag skulle börja undersöka brösten redan samma kväll när jag nu vet att det är bra, när jag vet att skulle jag tycka att något känns konstigt så är det ändå bra och så det är bara. Och sedan då fortsätta att känna på dem så jag märker ifall något skulle förändras.

Jag fick svindel återigen när jag kände igenom brösten, men inte lika hårt och med en trygghet i ryggraden på något sätt.

Man skall bara känna igenom sina bröst en gång i månaden, småförändringar kan ske i takt med menscykeln och så vidare.. Det finns faktiskt en app för ändamålet!

Skärmavbild-2012-10-09-kl.-10.11.08

(Alltså seriöst; dela på Facebook????)

Appen hittar du HÄR och den kan ju vara riktigt bra så man håller koll på när man skall kolla.

Hur kollar man då igenom sina bröst? Jo, detta görs bäst i duschen när man är hal eller om man smörjer in sig, så man blir hal. Börja med t ex högerbröstet, lägg höger hand på nacken och känn igenom bröstet med vänster hand, utgå från bröstvårtan och använd raka fingrar, känn sedan igenom armhålan och gör likadant med andra bröstet. Skulle gissa på att det är en bra guide i ovanstående app också. Kom ihåg att man har många körtlar i brösten och att de därför kan kännas ojämna, därför är det extra viktigt att undersöka brösten regelbundet så man skulle märka om något förändras.

Viktigast av allt; gör det. Och skulle du hitta något, uppsök läkare med en gång. Jag förstår att man blir rädd, att man kanske vill blunda för det och låtsas att allt är som vanligt. Men det kommer inte lösa sig själv, hellre en koll för mycket än en koll för lite!

På kvällen samma dag firade jag med att köpa en present till mina älskade bröst, denna bh som ser såå himla snäll ut, från Kiss me deadly.unnamed

Presenter till brösten är bra är bra presenter!

Det är så himla skönt att ha gjort mammografin och allt det där nu… Att ha det bakom sig. Jag hoppas verkligen att jag inte har någon anledning att göra en igen förrän jag är 40 och rutinkollen tar vid. Jag är rätt övertygad om att så länge man lever livet som man vill, och mår bra, gör saker man blir lycklig av och omger sig med ett lugn och människor som ger energi istället för att ta den, så har man en större chans att hålla sig frisk livet igenom. Jag måste dra ner på stressen, det är en förutsättning för att kunna må bra. Alla måste dra ner på stressen, den är bara till ondo. Kom ihåg det, och kom ihåg att kolla brösten.

Puss!

sign

4 thoughts on “The boOobs…

  1. TACK för detta. Bara tanken på mammografi (som jag iofs har ca 10 år kvar till) får mig att spy, och jag har drabbats av världens jävla yrsel och ibland panikångest av att undersöka brösten. Vilket har lett till att jag aldrig lyckats undersöka mig ordentligt. Men det känns faktiskt lugnare att det inte är så jävligt, ens om man har sådana bröstkollsfobier.

    • Nej det är faktiskt inte så farligt.. Om än det är roligare att liksom typ dricka öl. Våga! Lika bra att börja så man har koll <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>