Slår ett tjejslag.

En tanke som slog mig som jag liksom helt förträngt var det här med att jag är värdelös på att göra armhävningar. samt att jag egentligen inte rktigt vet om jag är värdelös på att göra armhävningar. Men i gymnastiken på högstadiet när det var dags att göra armhävningar så sa alltid vår lärare att vi tjejer kunde göra armhävningar medan vi stod på knäna istället, sk tjejarmhävningar. För de  är inte lika jobbiga. Så så har jag liksom fortsatt göra armhävningar sedan om det någon gång har varit dags för mig att göra armhävningar. Jag har liksom inte riktigt tänkt tanken på att man inte behöver göra dem på det där förlättade sättet. Inte att jag lider av samhällets krav på att göra armhävningar på detta sätt, det har bara förefallit sig vara det sättet armhävningar skall göras på. För det var så jag lärde mig, på samma sätt som att 5+5=10. Är inte det himla mystiskt? SAMT och det här är det värsta: gör man så ännu? Lär man fortfarande ut tjejarmhävningar?

Och när jag började tänka på det här så kom jag också på hur jag alltid har hatat och ifrågasatt orden tjejkast, tjejslag och tjejracket när det kommer till brännboll. Ord som upprepades gång på gång på gång när man höll på med denna lek i skolan. “Ta tjejracket!” om man inte skulle träffa på första slaget med det vanliga racket (tog aldrig tjejracket). “Han slog tjejslag!” Enkel lyra. Tjej, tjej, tjej, och alltid skall det representera något sämre, något svagare, något lättfångat, något dåligt.

Folk fortsätter med detta språkbruk genom att använda fitta som skällsord.

Jag blir så frustrerad! Inte konstigt att samhället ser ut som det gör när folk konstant nedvärderar ord som tjej och fitta och gör dem till representanter för något dåligt.

9 thoughts on “Slår ett tjejslag.

  1. Så sant! Fick jämt höra i grundskolan av killarna att tjejer var sämre än killar. Nu är säkert en del av dem pappor själva. Undrar vad de säger till sina döttrar i sin tur…

  2. Angående armhävningarna så kan man om man är ovan eller inte så stark börja på knäna och sedan arbeta sig mot att stå på tårna. Det krävs teknik att göra armhävningar korrekt och utan att göra illa sig. Jag själv är inte alls stark i armarna eller överkroppen så jag står på knäna :) Sen är det givetvis riktigt tråkigt och frustrerande att allt med prefix “tjej” är synonymt med sämre.

    • Ja jag skulle säkert kunna lära mig göra riktiga nu men menar att det är så tröttsamt att man som tjej fick LÄRA sig att göra på det sämre sättet.. Inte som att det är så himla stor skillnad i kroppsstyrka mellan BARN..

  3. Min man skrek “Fitta!” när han spelade dataspel och något gick dåligt, jag har tvingat honom att skrika “Kuk!” istället. Många bäckar små… :/

    • Men precis! Skall man använda något könsord som skällsord kan man iaf använda sitt eget. Inte för att jag tycker att tjejer skall använda “fitta” men ändå^^

  4. Det är så fjantigt att tjejer förväntas vara svagare/sämre på idrott. Det var just det och lite mobbning till gjorde att jag avskydde gympan i skolan, ingen trodde mig om att kunna slå ett ordentligt basebollslag eller något öht, och jag var alltid den som ingen ville ha på sitt lag, och det var alltid killarna som var högst i rang. Månne inte det är åtskilt för tjejer och killar i idrottslag som t.ex fotboll redan från barn just pga förväntningarna? Det är ju inte fysiska skillnader i styrka förre puberteten iaf. Numera gillar jag att träna och blivit rätt stark, gör bdw vanliga armhävningar på tå nuförtiden. Det skulle säkert du också fixa hur bra som helst, om du tränat ett tag. Naveln in mot ryggraden bara och kämpa på :) Vi tjejer är inte så klena som vi får itutat oss, patriarkatskräp det där. Jag gillar Olga rönnbergs peppande texter om träning, hon är lite som en coach för mig :)

    • Men precis, allt handlar ju om hur inställningen från början är.. Och ja, jag skulle säkert fixa vanliga men stör mig så på att det var de ANDRA som tjejerna fick lära sig.. Bra att du gillar träning och har blivit stark nu trots jobbiga upplevelser tidigare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>