Sex är inte problemet. Sexism är.

Alltså nu har jag fastnat lite i tankarna här… Jag tänker på prostitution och dess för och nackdelar och vad folk egentligen tänker om dessa för och nackdelar.

Det finns de sexarbetare som gillar och är stolta över sina jobb. Jag vill såklart inte sätta mig över dessa och säga vad de skall tänka. Men jag undrar vad de tänker. För att de tycker om att sälja sina kroppar: tycker de att hela prostitutionsgrejen är lugn då? Ser de sig frikopplade från den betydligt största delen av prostituerade som inte gör vad de gör för sitt höga nöjes skull? Eller tycker de bara att viss prostitution är okej? Står tanken att var och en får göra vad den vill med sin kropp över faktumet att det handlar om könsstrukturer som etsat sig fast i mänskligheten?

Det är ett rätt känt faktum att det i allra högsta grad är kvinnor som säljer sina kroppar. Att det är män som köper dem. Eller hyr kanske är mer rätt uttryckt. Och är det män som säljer/hyr ut sig; så är det även där män som köper. På samma sätt som när det kommer till porr; män är de som köper, kvinnor de som till största del exponeras. På samma sätt som när det kommer till misshandel. Män är de som slår; kvinnor och män de som blir slagna. På samma sätt som när det kommer till våldtäkt; män är de som våldtar. Kvinnor är de som våldtas. Ibland män. Men så marginellt sällan då av en kvinna att det inte ens är värt att nämna. Det är inget utbrett problem att kvinnor våldtar, misshandlar, köper prostituerade, köper porr.

Att kvinnor säljer sex är en del av det välutspridda kvinnoförakt som råder. Men hur tänker de som gör detta och stolt står för det? Och hur tänker de som försvarar prostitution?

9 thoughts on “Sex är inte problemet. Sexism är.

 1. Jättebra inlägg. I just den här frågan har du satt ord på tankar jag själv tänkt men inte kommit tillrätta med. Har stött på så många argument som är FÖR prostitution och som är svåra, iaf för mig, att konfrontera – Flera av dessa argument bygger på så mycket retoriska fulknep och instrumentiella begrepp att hela den mänskliga faktorn, som är så viktig i just sånna här frågor, helt verkar ha glömts bort.
  Grymt också att du är lärare och säkert kan få många fler än mig att tänka om och tänka rätt! :-)

  /En trogen läsare

  • Tack!
   Ja alltså jag har ju väldigt svårt att se fördelarna med det hela.. Och blir extremt provocerad när folk (särskilt män), försöker dra dem.. Men har ju själv stått där och hävdat att alla får ju bestämma över sin kropp.. Men man MÅSTE ju se t strukturerna (i allt) också..

   Ja det känns faktiskt väldigt bra att kunna få fram bra saker t barnen:) Även om vi då inte brukar prata prostitution hehe..

 2. Jag tror många blundar för detta med strukturer så långt det bara går..
  Kollektivt tänk är rätt långt borta för många, inte är det ju så att män skäms (vad jag vet iaf) för att tillhöra manssläktet, vilket kunde va tänkbart med tanke på att det är exemplar av deras art som köper sex, misshandlar, våldtar heller. Men de känner inget gemensamt ansvar, att ta avstånd från detta kollektivt, för de ser sig alla som individer och vill inte bli ihopklumpade med varann. Därav det kränkta “inte alla män” sedan när någon försöker påpeka strukturer, “det är inte mitt fel” ..
  Så jag kan tänka mig att det är samma för prostituerade, att de sköter sitt och inte engagerar sig i andra. Det är ju mycket generation ego som gäller idag också.. Men jag vet inte.

 3. Hej!

  Jag är escort. Jobbar ganska dolt och har bara ett fåtal kunder. Har höga priser. Jag har aldrig sett mig själv som ett offer.

  Är det problematiskt? Definitivt. Men det är inte enkelt heller.

  Prostitution handlar ofta om betydligt mer än bara sex. Om män bara vill spruta, så väljer de ofta att onanera istället. När det betalar så pass mycket som de gör för mig, handlar det om att köpa närhet.

  De flesta av mina kunder vill att vi äter middag före sexet. De vill ha en “girlfriend experience” och de pratar ofta en hel del. De klär av sig mentalt när de är med en prostituerad och visar sig sårbara på ett sätt som de inte kan göra annars. Vi har såklart sex också, men jag skulle nog vilja påstå att vi pratar betydligt mer än vad vi har sex.

  Ibland tror jag att män har väldigt svårt för att öppna upp sig, säkerligen på grund av rådande strukturer. En prostituerad blir en frizon där de kan vara sig själv utan att bli sedda som svaga.

  Jag gillar människor och försöker hjälpa dem på mitt eget sätt. Jag vet att jag är en del av ett problem, men jag försöker finnas där för mina kunder och bekräfta att det är okej att vara svag ibland. Det är mycket möjligt att du tycker att detta är problematisk, men det är mitt jobb och jag trivs med det.

  Jag har sålt sex till par (man/kvinna) också, så vissa kvinnor köper sex.

  Tack för en bra blogg! Väljer att vara anonym i denna kommentar eftersom det är ett ganska känsligt ämne.

  • Tack för din kommentar! Så intressant att läsa din historia! Även om jag inte förstår allt så tycker jag om att se olika sidor av saker. Ta hand om dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>