Sunday bumday…

Såhär en dag efter söndag tänkte jag ta upp fenomenet sunday bumday, eller #sundaybumday kanske jag skulle säga.

Det kommer inte bli en hyllning till denna vackra kroppsdel med en bildström på stora, små, fasta, hängiga, runda, päronformade, gropiga, släta, välformade, formade rumpor. Det kommer istället bli en frågeställning. För vad betyder sunday bumday egentligen? Att det är en dag då träningen tillägnas rumpan, att det är en dag för analsex? I dont know! Men att tyda av hashtagen på Instagram och vad som läggs upp på diverse pinupsidor på Facebook så är det en dag då folk lägger upp smickrande bilder på rumpor. Eller alltså oj inte rumpor i allmänhet, tjejrumpor såklart. Dagen hade lika gärna kunnat kallas för #sundaygirlbumday. För som vanligt är det tjejer som exponeras och tittas på. Det är inte massa män som lägger ut bilder på sina eller andra (mäns) rumpor. Finns kanske, men väl dolda bland den massiva överrepresentationen av tjejrumpor. Ja då borde ju jag som gillar tjejer vara glad kan man ju tänka, men nej, för jag ser den större bilden, de övergripande strukturerna. Och jag är trött. Trött på detta eviga objektifierande av kvinnokroppen och dess delar, som att de bara finns där för att behaga mannen.

Alltså visst, jag kanske kastar sten i glashus, jag kan säkerligen ha lagt ut en smickrande rumpbild en söndag och använt hashtagen för länge sedan. Jag vet att jag gjort det när jag var brandmanager för gay.se för Mshop, detta var ju en site som riktades till män som gillar män så då mansrumpor iaf, men ändå.

Det jag vill ha sagt med det här är väl kort sagt att jag är så trött på det vardagliga och så accepterade objektifierandet av kvinnors kroppar. 

Kroppen är vacker, men samhället är det inte och så länge samhället ser ut som det gör så blir sunday bumday aldrig någon hyllning till kvinnokroppen utan ytterligare ett led i det kvinnoförakt som råder.

4 thoughts on “Sunday bumday…

  1. Klockrent! Det är ju verkligen inte något nyskapande med objektifiering av kvinnokroppen :/ Same old shit. Jag har en son på 10 år så jag funderar endel på hur man undviker att killar trillar i den fällan, dvs att betrakta kvinnokroppen som ett objekt.. Har läst Liv Strömquist, om rollerna som främjar tvångsmässig heterosexualitet. Att killar kan blir att se sig som subjekt i en värld av objekt och vice versa för tjejer då. Fast jag pratar rätt mycket om könsroller och sånt på hans nivå så hoppas att risken inte är överväldigande. Är inte så normativ i egenskap av ensamstående mamma heller.

  2. Har på instagram sett det liknande Thursday Humpday, som ju rimmar ännu sämre än vad sunday bumday gör. Trodde först det handlade om att folk ligger med varann på torsdagar, men insåg snart att humpsen i detta fallet var kvinnobröst. Alltså en dag dedikerad till att de som har bröst ska visa upp sina dekolletage för att de utan bröst ska kunna titta på dem och mest troligt tänka “eftersom hon har lagt ut den här bilden publikt så vill hon ligga med MIG!!!”.
    Det är ju samma för mig som i ditt fall, jag tycker att kvinnokroppen är fantastiskt vacker och tycker om att beskåda den, men när det blir som ren show-off sådär av utvalda delar så undrar jag bara hur det kommit sig att vi ännu inte nått längre i samhället.

  3. Verkligen detta. Visst ar det fint att tjejer som har sapass bra sjalvfortroende vagar lagga ut sig sadar, men det blir sa trottsamt nar det kanns som om det alltid/oftast ar riktat till man. Och sa ar det ju anda man som ocksa lagger ut sana bilder, fast just pa tjejer de tycker ar heta. Tank om man som tjej vill att andra tjejer ska kolla pa ens rumpa nar man lagger ut sana bilder, men sa far man bara en massa ackliga gubbar som kommenterar istallet? :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>