Puss på mitt fjortispunkar-jag

Ibland undrar jag hur jag hade varit om jag hade vuxit upp nu istället för längesedan. Uppväxten hade antagligen varit a whole lot of enklare. Framtidsmänniska som jag är ägnade jag mig ju då åt saker som är aningens mer socialt accepterat i samhället nu än då.

Jag växte dessutom upp på en liten ö där det inte fanns någon som jag, detta var dessutom innan internets stora genomslag så jag kunde inte direkt hitta likasinnade där heller.

Jag var:

  • Vegetarian
  • Feminist
  • Anarkist
  • Punkare
  • Sammanfattat: inte populär

Det jag var främst mobbad för var att jag var vegetarian. Jag hade en pin där det stod kött är mord, denna pin provocerade något oerhört och kött är mord skreks efter mig i korridorerna och på rasterna. Jag såg det redan då och ser det nu också som att de ju faktiskt skrek slagorden som var precis mina ord, det var dock inte det som var deras tanke och det var jag rätt medveten om då också. I matsalen kastade några kött på mig. Ja, det är så sjukt alltså! Men hände. En dag när jag kom hem från skolan såg jag ett papper som mamma rivit sönder i flera små bitar och hon var arg. Jag frågade vad det var men hon sa att det inte var något att bry sig om, men var märkbart upprörd. Senare på kvällen pusslade jag ihop bitarna och det stod ”hur kan du älska att dricka sperma om du inte äter kött?”. Och jag var 14 år, och jag hade inte sex med någon, och jag har aldrig gillat sperma. Men allt det där spelar ingen roll, det som spelar roll är att en äldre kille (för ja, vi fick reda på vem det var) hade skrivit det här och lagt det i min brevlåda.

Nu finns det hur många vegetarianer som helst, det görs reklam för vegetarisk mat, det haussas ut hur bra det är att äta vegetariskt, det finns hur mycket vegetariska alternativ som helst. Det har knappast varit någon som kastat ägg eller smör på mig sedan jag började äta veganskt rätt nyligen. Sjukt kul för övrigt att jag gått runt och småskrutit med att jag minsann varit vegetarian i halva mitt liv nu, för jag blev det nämligen när jag var 13 år. Bara den lilla detaljen då att jag ju inte är 26 år nu utan 36 år hahahahah, så total mattefail…

Tänk om jag när jag var 14 år hade vetat att man nu kan köpa tröjor med feministtryck på H&M! Tänk om jag hade vetat att feminismen skulle sprida sig så, att jag inte skulle vara den enda feministen jag visste.

Tänk om jag hade vetat att det hade blivit värsta trenden att färga håret i olika färger, när jag själv blev hånad för mitt klarlila eller klarröda hår. Tänk om jag hade vetat att Shock skulle bli en så stor affär och ha maaaassor med saker som inte bara jag utan väldigt många andra älskade. (Kanske hade jag i och för sig inte älskat sakerna lika mycket just därför).

Här är jag som liten fjortispunkare:

FullSizeRender (33)

Och nej, jag hade inte helt svarta ögon på den tiden. Den som tog bilden hade blixt på så jag målade svarta prickar på de röda blixtögonen, en gång för länge länge sedan.

Jag vill klapp klappa den lilla mig. Säga att you did good. Yod did så himla good som inte ändrade något, som gjorde det du gjorde, tyckte det du tyckte, lyssnade på det du lyssnade på, sa det du sa, klädde dig som du ville klä dig, oavsett vad de andra tyckte, tänkte och sa. Hur fantastiskt det var att jag satte upp aggressiva klistermärken mot djurindustrin, mot Shell, mot polisen, mot rasism, överallt på den lilla ön, trots att det var rätt uppenbart att det var jag som hade gjort det. Hur fantastiskt det var att jag tog varje tillfälle när vi skulle ha redovisning i klassen och höll den om pälsindustrin, djurförsök, feminism. Trots att både klass”kamrater” och ibland lärare ogillade det jag visade och pratade om, och trots att jag rodnade ihjäl mig under tiden jag pratade. Hur grymt det är att jag inte började äta kött trots att de kastade det på mig och skrek massa saker; det gör ju faktiskt att jag inte ätit kött på 23 år nu och hur många djur har inte sparats där? Jag älskar att jag alltid har haft de åsikter jag har, jag är så stolt över att jag har stått upp för de sakerna i både med och motgång. I did good.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *