Varför sminkar du dig?

Ja här står en och funderar!

Jag lyssnar som sagt på en del skönhet/hudvårdspoddar nu, samt läser lite bloggar och tidningar och sånt om mitt nya behagliga intresse. Och på så många ställen dyker de upp, ord jag inte kan identifiera mig med. Ja det gör det såklart överallt och om allt men det är en specifik sak jag tänker på nu. Folk beklagar sig över att ja det kanske är på grund utav patriarkatet som kvinnor intresserar sig för skönhet i den stora utsträckning de gör. Men vad skall en göra då? Nu ser det ju ut såhär i världen. Hur skall en kunna stå emot? OBS! Alla säger såklart inte såhär men har hört flera personer på flera olika ställen. Och jag blir så konfyyyyys…. För ända sedan jag började sminka mig när jag var typ 13 så har det inte varit för någon annans skull, det har aldrig varit; ja alla andra gör ju så jag måste ju för att passa in och inte hamna helt utanför. Jag har gjort det för att jag gillar vad jag ser i spegeln, och samma sak med att fixa hår och sånt. Jag tycker inte att jag ser överjävlig ut utan smink och skulle väl kunna gå runt sån med, men jag tycker att jag är snyggare med smink och jag ser inte riktigt något problem med det? Minns att jag som väldigt ung tänkte att vad jobbigt det måste vara att vara kille eftersom de inte lika lätt och smidigt kan måla på lite smink utan att det måste bli en grej av det. Jag ansåg att jag hade tur som ohämmat kunde sminka mig utan att någon brydde sig så mycket.

Nu är det ju rätt uppenbart att jag inte sminkar mig för att jag vill att män skall tycka att jag är snygg, eftersom jag saknar ett sexuellt intresse för dem. Jag bryr mig heller inte om andra överlag tycker att jag är snygg men jag vill vara snygg för mig. Och jag tycker att det är kul att pyssla med smink, hår och hud, det blir ju liksom selflove. Hade det varit att jag snabbt och argt fixade mig så fort jag vaknade för att jag inte ville se det hemska som tittade tillbaka på mig i spegeln hade det ju varit väldigt sorgligt och en annan sak. Och det är såklart väldigt sorgligt att tänka på att det finns de som har det så, att det finns de som skaffar silikonbröst för att män skall tycka att de är snygga och de som anpassar sig in i graven för att vara snygga för någon annans skull. Men jag är rätt övertygad om att det är många med mig som bara vill vara lite snygga för sin egen skull liksom. Och det sprider ju ut sig bland cis-män också, att försköna sig på diverse sätt. Jag tänker att det är grattis till dem, att de utan att det blir en så himla stor grej också kan vara intresserade av hudvård och smink och sånt. Att det är den rätta vägen att gå istället för att kvinnor skall sluta med det. Vad tycker ni? Varför fixar och trixar du eller inte med ditt utseende? Och varför tror du att andra gör det? Talk to me! Jag vet ju att ni läser och vill gärna ha någon form av dialog med er:)

7 thoughts on “Varför sminkar du dig?

 1. Du skrev att du saknar sexuellt intresse för män, men är inte du bisexuell? Du hade ju en hårig karl förr! Kram

  • Ja det gör jag och nej det är jag inte och ja det hade jag:) Jag har i livet pendlat mellan att bli kär i tjejer och i killar men av någon anledning inte sett mig som bisexuell. För några år sedan insåg jag dock att nej nu är det faktiskt bara tjejer som gäller för mig! Även om jag nu hade varit bisexuell så är jag ju gift med min drömtjej så hade ändå saknat ett sexuellt intresse för män:P
   Kram

   • Okej, vad intressant att du ser det så. Är lite samma för mig, jag ser mig som heterosexuell men har varit småkär och supertänd på många tjejer och kvinnor. Men då ingen kvinnoromans gått i fullblom såattsäga, är jag väl en straight som spanar på likakönade i smyg 🙂
    Tycker du och din tjej är underbart fina ihop! Vilket vackert par!

    • Sexualitet är väl rätt flytande tror jag, olika saker/personer funkar vid olika tider i ens liv. Eftersom du har ögonen öppna åt fler än ett håll så kanske din benämning på din sexualitet också kommer skifta:)
     Tack så mycket! <3

 2. Det där verkar vara något slags självvald offerroll endel har, att göra saker för att passa in.. Jag sminkar mig sällan, är för morgontrött hihi, ibland till festliga tillfällen, det har hänt att jag gjort det nångång en vardag som lite “selflove”, för att det gör en glad att göra sig fin. Det har också hänt att sminksessionen har spårat ur till more-is-more, men det är bara kul 😀 Känner mig litegrann som en transvestit när jag sminkar mig och klär mig i klänning, det är så långt från mitt vardagsjag, men kul att byta roller 🙂 Jag tycker dock inte om några mäns syn på en som tillgänglig för tafs för att en gjort en “dolly-style”, det är ju inte för deras skull jag gör det utan av högst egoistiska skäl. Har haft seriösa funderingar på att prova “drag-king” sminkning, på tal om att leka med roller, men jag har inte vågat, är osäker på vad det kan väcka för reaktioner att visa sig så offentligt..

  • Det jag inte kan förstå är att om man nu har “genomskådat” det hela, varför fortsätter man då?? Eller alltså det blir så dubbeloffrigt liksom.
   Men oh prova drag-king sminkning! Folk och deras reaktioner är ju deras problem om någon nu skulle reagera negativt

 3. Jag tänker att det är för att det estetiska formspråket kommer från manlig sexualitet? Typ… alltså vi (som i samhälle) gillar idoler, sexualitet och det som fått dominera det är manlig sexualitet, om jag är lite grov typ tits and/or ass och smink som framhäver det vi i nutida samhälle ser som attraktivt. Med attraktiv menar jag typ alien ala tyra… vad heter hon nu igen, supermodellen? Även inom alternativ/rebell/bodypositivity så är det ju de flesta som blir allmänt kända som poserar som vackra/enligt nomen. tänkt en del på det när jag snubblade in på karaktärsdesign inom spel – finns där tjocka, korta, ärriga, finniga, mörkhyade, handikappade (psykiskt, fysiskt) karaktärer? Nej det är samma visa som vi matats med åtminstone de senaste 50 åren: blond, smal, lång, stor byst, stora ögon, läppar, panna, kapabel osv. om och om igen. Så ja för att avrunda den här långa kommentaren, skönhetsrepresentationen är ensidig.
  Jag är rätt säker på också att varken du eller jag hade ägnat tid åt att ex. leta färg åt fransarna om vi bodde på en öde ö och ingen någonsin kommenterat vårt utseende.
  Samtidigt tänker jag att det är vanligt förekommande i naturen och bland människorna att “pråla sig” för sin partner, men “problemet” i vårt samhälle är som sagt att idealen är den manliga sexualitetets och att en person döms om den inte följer dem…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *