Nackdelar med självbevarelsedrift

Ja här sitter jag och funderar, som synes… Tänker på det här med självbevarelsedrift. Det är ju en sjukt bra sak att ha och jag har det kanske en miljon gånger mer nu än när jag var yngre och mådde psykiskt dåligt. Tar liksom vara på mig och hand om mig. MEN så kom jag på att det här med mycket självbevarelsedrift, det är ju inte alls en så himla bra sak alltid och behöver inte alls glorifieras så mycket som jag har glorifierat det genom åren! Såklart bra sak att ha mennnn om vi till exempel tar en titt på det här med fobier…

Jag har en del fobier, stickfobi, ormfobi, vissa slags scener i filmer till exempel. Så vad gör jag då med dessa fobier? Ja tack vare min självbevarelsedrift så undviker jag dem totalt! Blodprov och sprutor bara TAR jag inte (förutom dessa två jag skrivit om under det senaste året då, senaste två åren är det kom jag på) jag bara vägrar liksom, jag blundar så fort det kommer en orm på tv och går givetvis inte och tittar på ormar om de finns någonstans. En gång var det en stor orm på Hollywood boulevard när jag var där och jag bara sprang rakt ut i vägen och fortsatte springa, blev hellre överkörd än var nära en orm. Jag tittar bort och går upp och rör på mig för att inte få panikångest (obs! Har inga stora problem med panikångest som det kanske låtit som nu det senaste, det är bara kopplat till mina fobier nowadays) om det kommer en sådan där slags scen jag inte kan se i filmer. FINNS inte att utsätta mig för det liksom. Och vad leder det till då? Jamen att allt blir värre såklart!! När jag väl nu MÅSTE ta ett blodprov så halvdör jag och jag får garanterat panikångest om jag råkat missa signalerna på att en sådan slags scen som jag inte kan se på film är på väg och därmed råkar se lite. Bilderna lagras i min gamla bildbank i hjärnan och spelas upp om och om igen, tillsammans med annat lagrat material.

Jag skulle liksom aldrig få för mig att söka upp KBT för att behandla mina fobier för det skulle ju också innebära att jag måste UTSÄTTAS för det jag tycker är obeskrivligt obehagligt.

Skulle vara så himla mycket bättre att vara lite mer chill med det hela liksom men HUR är man det???? Ungefär lika lätt som att försöka tänka mindre vilket jag har quite a struggle med om man säger så..

2 thoughts on “Nackdelar med självbevarelsedrift

 1. Är det någon som lyckats tänka mindre… skulle vara skönt. Får ofta höra det, men har börjat svara att det är de som tänker för lite, och då kommer inget bra svar, för enligt deras egna föreställningar låter de ju dumma 0:P
  Apropå övervinna sina ångestar.. hilfe! Nä men tänker att hjärnan är så jävla klumpig/smart samtidigt. Bevara kroppen = bra, undvika saker genom fäkta eller fly = har helt klart nackdelar i ett modernt samhälle…
  Problemet med undvikandebeteende är ju den lilla detaljen att en undviker för att en är rädd.. LIVRÄDD! Och så kommer kbt, läkare och välmenande personer och säger: nämen gör det ändå. Jae, jo…
  Inga råd här, men har en teori jag tänkt testa, att de som tänker “för mycket” har en hjärna som gör snabbare/starkare kopplingar – t.ex mellan obehag och undvika. Och nu står då mitt hopp till att det fungerar även tvärtom? 😀 så ska försöka komma på några belöningar, eller typ försöka utöva stark acceptans när jag gör det jag är rädd för…

  • Ja haha och jag vet att det låter som att jag säger oh jag är så supersmart! När jag säger att jag tänker så mycket.. men menar det givetvis inte så utan bara FÖR MYCKET.
   Ja, varför blev det inte ner utvecklat?! Skulle vara så bra om kroppen kunde skilja på äkta fara och fobier lite mer..
   Aha! Smart tänkt!:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *