Boktips: Slutet av Mats Strandberg

Ja ojoj inkletad i blodmasken (som jag skrivit om HÄR) så måste jag tipsa om en så grym bok! Nämligen Slutet av Mats Strandberg. Det är en ungdomsbok på hela 512 sidor och jag är väldigt tacksam över att den är så lång eftersom den är så bra! För att vara helt ärlig så läser jag inte särskilt ofta böcker som är skrivna av män, men jag gör undantag för Mats Strandberg. Icke att förglömma så är ju Mats Strandberg en av författarna till denna fantastiska bokserie som ligger och stoltserar som enda böcker i just denna hyllan.

Cirkeln böckerna alltså. Men åter till Slutet. Boken handlar om att världen skall gå under. Inte någon gång framöver utan från första kapitlet är det fyra veckor och fem dagar kvar, sedan räknas tiden ner allteftersom kapitlen dyker upp. Det är en komet som kommit in i jordens bana och inte går att stoppa.

Nu handlar boken inte bara om denna komet hela tiden utan bokens huvudpersoner hinner göra och tänka en hel del andra saker under denna tid. Hur skall man egentligen spendera tiden när man vet att det inte finns så mycket kvar? Huvudpersonerna är 17 år och det är ju rätt perfekt för en ungdomsbok som även kan slukas av vuxna som jag, tycker jag. En av huvudpersonerna har dessutom två mammor, bara en sådan sak. Den andra har cancer.

En bok som handlar om jordens undergång skulle kunna vara oändligt tragisk och panikgivande, men jag tycker inte att Slutet är det. Det är en vacker bok om kärlek. Framåt slutet när allt drar ihop sig till den faktiska undergången satt jag eventuellt med tungan utanför munnen och flåsade av spänning. Skulle allt lösa sig för huvudpersonerna? Skulle jorden kunna räddas? Fast jorden kan ju inte räddas, det har redan konstaterats och SPOILER ALERT! Den räddas inte heller. Den går under. Självklart blir det att jag själv tänker på hur jag skulle spenderat den sista tiden om jag visste att jorden skulle gå under, och hur skulle man spendera just det sista ögonblicket??

När jag var liten och hade en extrem dödsskräck så tänkte jag att det enda sättet jag skulle kunna tänka mig att dö på vore om jag, Patrik, mamma och pappa låg i mammas och pappas säng nära varandra och höll varandra i händerna. Väldigt sekt-aktigt när jag tänker på det såhär i efterhand heh.. Men kanske sättet många hade valt om jorden höll på att gå under? Tankar på droger och alkohol dyker upp i nuläget men det går ju inte för hur rädda skulle inte barnen vara och bli då? Nej jag vet inte hur jag skulle valt att gå under. Med Carro såklart, men mer? Dont know! Hur skulle du spendera det sista ögonblicket om jorden skulle gå under?

Och läs boken, den är superbra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *