Vara vaken under operation?

Nu tänkte jag ha en omröstning här! Hehe nej skoja, jag tänker ta mitt egna beslut. Men tänkte ändå berätta om ett beslut jag nu kan få ta.

Igår var jag på sjukhuset för att göra ett coronatest inför operationen (de stack en tops långt ner i min hals och en så långt upp i näsan att det kändes som att den nuddade min hjärna – mycket behagligt!) och då fick jag även prata med en operationskoordinator eftersom jag hade en del frågor inför operationen. Hon var så grym! Verkligen rätt person på rätt plats och värd en superhög lön, hoppas hon har det. Jag kände mig så lugn och glad efter att ha pratat med henne. Hon berättade förresten också att det inte är konstigt att jag har ont, medicinen jag får hjälper nämligen inte mot skelettsmärtor, det finns det ingen som gör i Sverige. Det fanns en som funkade men alla läkare skrev ut den till alla och folk söp på den och det blev liksom bara dumt. Så tröttsamt! Så nu behöver alla ha ont istället på grund utav de som misskötte den. Läkarnas fel mest då tycker jag, som inte gjorde lite bakgrundskoll och sådant innan de skrev ut den.

Jamen iallafall när jag pratade om det här med att jag är rädd för att bli sövd så sa hon: men varför skall du sövas då? Du kan ju vara vaken. Så tydligen är det, enligt henne då, ett alternativ! Är man vaken under operationen så får man lokalbedövning och ett lugnande medel så man är lite halvborta liksom, man får lyssna på något i hörlurar under tiden och slipper hela grejen med att bli sövd och sedan vakna ur narkosen. Hon tyckte att jag skulle prata med läkaren när det är dags och komma fram till något där. Jag tänker också att jag tar beslutet där och då, men vad hade du gjort?

1. Bli sövd?

2. Göra operationen medan du är vaken?

Jag tänker fördelar och nackdelar här..

Bli sövd

Fördelar: slippa märka av operationen överhuvudtaget; bara vakna upp, knappt märka att någon tid har gått, och vara opererad. Kul att testa något man aldrig gjort innan. Ingen risk för panik under operationen.

Tänk om det är lite som en gateway och jag kan passa på att träffa (obs! Träffa, inte stanna hos, mamma och Trulsa??)

Nackdelar: Allt som är jobbigt med narkos, är ju rädd för det. Kanske inte vaknar upp. Lär somna i panik eftersom jag får en spruta och är spruträdd, så det där med att tänka på något fint innan jag somnar kommer bli svårt. Tänk om jag inte blir helt sövd och smärtlindringen inte tar helt så jag känner vad de gör, men är inte tillräckligt sövd för att inte kunna visa eller säga att jag känner. Tänk om jag drömmer jättehemskt mardrömmar under tiden, får en sömnparalys eller som de som varit i respirator berättat om; att allt är som en mardröm. Kanske mår dåligt efteråt.

Vara vaken

Fördelar: slipper bli sövd

Nackdelar: kan få panik under tiden, tänk om jag rycker till med kroppen och så blir det fel på operationen? Kan vara jobbigt om man ändå hör ljud från operationen genom musiken, skär och bort och skruvljud tex. Lär ju känna lukten av blod etc. Allmän panik om jag börjar tänka på att de skär och opererar i mig.

Ja så det här är ju ett rätt svårt val. Man får lugnande innan och jag skulle väl vilja veta hur bra det är samt det man får under operationen om man är vaken, INNAN operationen börjar. Men antar att det är svårt att veta. Antar även att jag inte kommer få ta beslutet efter att jag har fått lugnande. Men vad hade du gjort?

2 thoughts on “Vara vaken under operation?

  1. Talade hen något om att göra ‘blodtomt’ i din armbågsled?
    De narkosmedel som ges idag är säkra och för några kan man må lite illa efteråt. Men vi reagerar ju olika och du vet om dina ‘rädslor’.Den sprutan du får kommer du inte att känna iom att de har nog redan satt en sk infart på dig, så de ger alla läkemedel genom den. Min röst går för narkos, mest avslappnad och operation kan gå lite fortare.

  2. Ah meh gu vilket svårt beslut!! Nu har du ju redan fattat det! Och klarat av det ??❤️ Hejja dig!!!!

    Jag hade nog valt samma men lidit av det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *